/ Thinkctock/Guliver photos
Неврохирург в САЩ е готов да оперира 11-месечните сиамски близнаци от Сливен. Обнадеждаващата новина за семейството на Богдан и Янко Янкови дошла в края на юли след неколкомесечни усилия да бъде намерен специалист, който би се наел със сложния случай.
 
14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен

Близките се надяват Фондът за лечение на деца да поеме разноските по лечението. При положителен отговор пациентите ще заминат в университетската детска болница "Монтефиоре" в Ню Йорк, където ги очаква екип от специалисти, пише offnews.bg.
 
Водещият хирург в екипа се е запознал със случая и го е обсъдил с колегите си, а след това е заявил готовност да оперира бебетата. Специалистите на "Монтефиоре" са с богат опит, работили са успешно и по случаи с разделяне на сиамски близнаци.
 
"Не мога да повярвам! Сърцето ми се свива, като си помисля, че трябва да прави първия рожден ден в дома (бел.ред. Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас, където са настанени децата)", споделя бабата на бебетата Мария Желязкова след отговора на американската клиника.
 
Единият от сиамските близнаци в Сливен - без мозъчна дейност и дробове

Жената разказа, че досега Богдан - здравото бебе, се развивал добре, смеел се, подавал ръце и се радвал на близките си, когато ги види. При последното им посещение в дома обаче детето плачело. Било свикнало повече с персонала отколкото със семейството.
 
От персонала на дома споделиха, че състоянието на по-здравото бебе се влошава. Братчето му Янко е в мозъчна смърт от самото раждане, липсва мозъчна дейност, детето има и други сериозни здравословни проблеми.
 
Семейството вярва, че единственият начин да се спаси Богдан е операция по разделянето. От клиниката в САЩ дават надежди за спасяване на здравия близнак. Тъй като двете деца са с много общи органи и системи, които няма как да бъдат разделени, усилията ще бъдат вложени да се даде шанс за пълноценен живот на единия близнак.
 
Разделят сиамските близнаци от Сливен най-рано след 10 месеца

За единадесетте си месеца от раждането двете деца са само в легнало положение, а освен че няма мозъчна дейност Янко е и с по-тежки малформации.
 
Богдан и Янко са родени през август 2016 г. от 14-годишна майка от ромски произход. Бащата е неин братовчед. Първоначално лекари уверяват семейството, че на децата ще бъдат направени серия операции у нас. След това обаче било преценено, че това не е възможно. Семейството се обръща към Фонда за лечение на деца.

15-членна комисия от най-добрите медицински специалисти в своите области се произнася, че заради множеството общи органи операцията е технически неосъществима.

Така Богдан и Янко на два пъти получават отказ за операция в чужбина, защото от Фонда за лечение на деца преценяват, че разделянето им би било опасно за живота им и не може да бъде направено. Сега семейството трябва да подаде нова молба във Фонда, както и нова епикриза за състоянието на децата в последните два месеца, разказа бТВ.