Британски хирурзи успешно разделиха сиамски близначки със срастване в областта на главата
Британски хирурзи успешно разделиха сиамски близначки със срастване в областта на главата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Британски хирурзи успешно разделиха сиамски близначки със срастване в областта на главата, след няколко уникални и рискови операции в лондонската детска болница. Това обяви британската благотворителна организация "Фейсинг дъ уърлд", която заплати за лечението на 11-месечните Ритал и Ритаг Габура от Судан, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Операцията по разделянето на сраснали в главата сиамски близнаци е изключително сложна, особено в случай като този, тъй като системата на кръвообръщение в мозъка на двете момиченца е обща, отбелязва АП. Мозъкът на Ритал наполовина се хранел с кръвта, постъпваща от организма на сестра й, поради което сърцето на Ритаг не се справяло с повишеното натоварване.

Хирурзите трябвало внимателно да разделят кръвоносните съдове на двете деца и да създадат у всяко от тях собствена кръвоносна система на мозъка, предава БТА.

Разделянето на близнаците протече на четири етапа: две операции бяха извършени през май, а трета - през юли. Последната беше извършена на 15 август, но лекарите я оповестиха чак месец по-късно, след като окончателно се увериха в успеха й.