/ iStock/Getty Images
Удължаването на дистанционното обучение в Турция до 31 май е сред акцентите на турския печат тази сутрин, предава БТА. Вестниците съобщават подробности за това как ще протече процесът с наближаването на края на учебната година.

Министърът на образованието Зия Селчук информира вчера за решението за удължаване на дистанционното обучение в Турция до края на май съгласно препоръките на Научния съвет за борба с коронавируса и становищата на заседание на кабинета, пише "Милиет". За преминаване в по-горен клас ще важат оценките от първия срок, като никой, дори и при слаби бележки, няма да повтаря класа. През втория срок турските ученици няма да получават оценки.
"Най-безопасното място за учениците в момента са домовете им", заяви министърът.

Той посочи, че учениците в Турция надвишават по брой населението на много европейски държави, а броят на учителите е около един милион.

"Всички ние трябва да направляваме този процес, така че възможно най-скоро да можем да предприемем стъпки към нормализиране, да можем да отворим
училищата в добро здраве и както беше преди, да можем да се смеем в час и да тичаме на двора", каза още Зия Селчук, цитиран от "Йени сьоз".

Образователният министър призова и родители, и деца да участват активно в дистанционното обучение, което по думите му е "единствената възможност в ръцете ни в момента", пише "Гюнбою".

Турция започна дистанционно обучение на около 18 милиона ученици от начален, прогимназиален и гимназиален курс, което се осъществява в телевизионна и интернет среда, напомня "Хюриет". Това стана на 23 март, 12 дни след първия установен случай на Covid-19 в Турция.

Министърът също така благодари на стотиците доброволци сред преподавателския и техническия персонал, които правят възможно и успешно дистанционното обучение.

Три телевизионни канала, поддържани от Турската радио и телевизионна корпорация (ТRT) и Мрежата за информация и образование (EBA), излъчват образователните програми за дистанционното обучение в Турция.

Министерството на образованието работи също така по план за наваксване на изпуснатото време за обучение, каза още Селчук. По думите му този процес ще бъде съобразен с различните нужди в различните окръзи на страната.

В отговор на журналистически въпроси министърът уточни, че засега не е решено кога ще се състои изпитът за прием в гимназиите, като датата ще бъде определена след заседание на кабинета следващата седмица, отбелязва "Сабах". Работи се по "симулации за социално дистанциране", в случай че изпитът действително се проведе, посочи той.

Учебната година в Турция обикновено приключва през втората седмица на юни. Тази година бе решено децата да излязат в лятна ваканция от 19 юни. Засега няма яснота дали учениците ще трябва да се върнат физически в клас на 1 юни или заповедта за продължаване на дистанционното обучение отново ще бъде удължена.