Турция: Няма натиск върху медиите, ЕС да поднови преговорите за членството

/ Guliver/Getty Images
Турският премиер Бинали Йълдъръм се ядоса на въпросите на журналисти по време на визитата си в Малта и с рязък тон призова ЕС да поднови преговорния процес за членството на страната, и тогава изобщо да се повдига темата за свободата на медиите, предаде кореспондентът на БГНЕС.

След срещата си с президентката Мари Луис Колейро Прека двамата дадоха съвместна пресконференция, на която Йълдъръм бе атакуван с въпроси, свързани със свободата на словото, журналистите в затворите и успелите да напуснат Турция, както и за арестите, преследването и изгонването на чуждестранни репортери.

„Свободата на пресата е всеобщо право, всеки може да изразява своето мнение. Турция е правова държава и всеки ползва правата си според законите. Свободата на медиите е отделно и различно нещо, защото с нейните механизми се дава широка подкрепа на тероризма. Да имаш журналистическа карта и да оказваш логистична подкрепа за терористите, това не е медийна свобода. Истините се изкривяват с цел да се внуши, че Турция подлага на натиск и репресии медиите. ЕС да отвори глави 23 и 24 от преговорния процес, и да каже какво смята, тогава ние ще дадем отговорите. Да се отворят тези глави и ние сме готови веднага да започнем разговор по тях“, заяви Йълдъръм, цитиран от „Джумхуриет“.
БГНЕС