Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / пресцентър
Турските военноморски сили са провели успешно изпитание на противокорабния безекипажен катер камикадзе „Албатрос“. Това съобщи министерството на националната отбрана на Турция, цитирано от турските медии.

Катерът камикадзе е разработен от турската военна компания „Аселсан“ . 

"Албатрос" бе тестван в района на средиземноморския град Мерсин. В рамките на изпитанията катерът, който може да се движи със сравнително висока скорост като част от група от осем такива апарата, порази кораб-мишена. Катерът камикадзе е оборудван с боеприпаси, произведени от турската компания "Рокетсан".

Когато удари 22-метровата цел, той се взриви. Корабът-мишена потъна в рамките на няколко минути, посочиха от министерството на отбраната.

„Албатрос“ е оборудван с дизелов двигател и е способен да работи самостоятелно в продължение на 10 часа на разстояние до 370 км. Той тежи два тона и е с дължина 7,2 метра и широчина 2 метра. Може да развива скорост до около 75 км/ч. Предназначен е за разузнавателни дейности, патрулиране, пазене на пристанища и поразяване на цели самостоятелно или като част от група.
 

 
Нора Чолакова/БТА