/ iStock/Getty Images
Турция и САЩ се договориха да създадат координационен център за съвместни операции и планираната зона за сигурност в Северна Сирия, съобщи турското Министерство на отбраната.

Американска военна делегация пристигна в Анкара на 4 август, за да обсъди създаването на зона за сигурност в Северна Сирия.

"Преговорите, които се проведоха в турското Министерство на отбраната на 5-7 август с военните представители на САЩ относно планираната зона за сигурност в Северна Сирия в координация със Съединените щати, приключиха. По време на разговорите страните се споразумяха да предприемат мерки възможно най-скоро, за да премахнат притесненията на Турция за националната й сигурност." Във връзка с това беше решено в близко бъдеще в Турция да се създаде център за съвместни операции, координация и управление на зоната за сигурност в Сирия ", заяви турското военно ведомство.

Турция започва военна операция в Сирия

Страните също се споразумяха, че "зоната за сигурност ще се превърне в коридор на мира", като ще бъдат предприети и необходимите мерки за връщане на сирийските бежанци у дома, се казва в доклада.

Районът с ширина от 30 до 40 километра по протежение на сирийско-турската граница ще бъде контролиран от Турция в координация със САЩ, съобщава Анадолската агенция. Според нея членовете на кюрдските формирования ще трябва да напуснат тази територия и да предадат тежкото въоръжение. Всички тунели, позиции и укрепления, изградени от тях в зоната за сигурност, ще бъдат унищожени.

ООН ще разследва въздушните атаки срещу граждански обекти в Сирия

Турският лидер Реджеп Ердоган заяви по-рано, че Турция ще стартира военна операция срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди източно от Ефрат в северна Сирия и уведоми Русия и САЩ за това. Както каза турски военен източник пред РИА Новости, Турция може да започне такава операция след 11 август.
 
 
БГНЕС