/ ThinkStock/Getty Images
Турция ще проведе операция източно от река Ефрат в Северна Сирия, в район, контролиран от кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган посочи още, че както Русия, така и Съединените щати са уведомени за операцията.

В Турция заловиха над 900 нелегални мигранти

Ройтерс отбелязва, че Турция започва да губи търпение по отношение на Вашингтон, който се договори с Анкара за установяването на зона за сигурност в Североизточна Сирия.

След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата година планове за изтегляне на американските сили от Северна Сирия, двете натовски съюзнички се споразумяха да създадат зона за сигурност вътре в Сирия, по североизточната й граница с Турция, която да бъде прочистена от бойци на СЗН.

Истанбулските власти използваха сълзотворен газ срещу сирийски мигранти (СНИМКИ)

СЗН бяха основният сухопътен съюзник на Вашингтон в Сирия по време на борбата срещу Ислямска държава, но Турция ги вижда като терористична организация. Анкара казва, че САЩ са блокирали процеса на установяване на зона за сигурност.

Турция с най-големия проект за съхраняване на природен газ

Операцията, която би представлявала третата турска намеса в Сирия в рамките на три години, беше обявена от Ердоган по-рано тази година, но после бе отложена.

"Ние влязохме в Африн, Джараблус и Ал Баб. Сега ще влезем на изток от Ефрат", заяви Ердоган днес на церемония за откриване на магистрала. "Ние споделихме това с Русия и Съединените щати", добави той.
БТА