/ iStock/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш реши да учреди комисия, която да разследва въздушните атаки срещу обекти под егидата на ООН и срещу граждански инфраструктурни обекти в северозападната сирийска провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това съобщи самият Гутериш днес, като посочи, че е получил демарш - формална дипломатическа петиция - от 10 страни членки на Съвета за сигурност. 

ООН: Броят на бежанците по света е достигнал рекордните 70,8 милиона

Това означава, че две трети от страните от Съвета за сигурност са настояли за такова разследване. Въз основа на това генералният секретар, съгласно пълномощията, дадени му от член 97 на Устава на ООН, взе решение да учреди комисия, която да разследва поредицата от инциденти в Северозападна Сирия, станали след подписването през септември м.г. на руско-турския меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона за деескалация, се казва в разпространено днес съобщение на секретариата на ООН.

САЩ изтеглят военните си от Сирия, Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“

Разследването ще проучи обстоятелствата около разрушаването или нанасянето на щети на обектите, вписани в списъка на така наречените "неконфликтни обекти", и на обектите, намиращи се под егидата на ООН. Комисията ще анализира данните за тези инциденти и ще информира генералния секретар за резултатите от своята работа, съобщиха от ООН. Гутериш призова всички страни да сътрудничат с комисията.
БТА