Тръмп разговаря с шведския премиер за задържан в Швеция рапър

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че шведският премиер Стефан Льовен го е уверил, че към американския гражданин - рапърът Ей Ес Ей Пи Роки, ще бъде проявено справедливо отношение, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
Тръмп е уверил Льовен, че няма риск Роки да избяга и е предложил да гарантира лично за пускането му под гаранция, или да помогне за намиране на "алтернативни начини" за решаване на ситуацията.
 
"Нашите екипи ще продължат консултациите и се договорихме да водим нов разговор през следващите 48 часа", добави Тръмп.
 
Преди разговора днес Льовен публикува изявление, в което подчертава, че ще се радва да разговаря с Тръмп за задържането на рапъра, но неговото правителство "не може и няма да повлияе на прокуратурата и съда". "Разбирам, че президентът Тръмп проявява личен интерес към случая. . . той изрази желание да разговаря с мен, което със сигурност е позитивно", заяви шведският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.
 
"Ще обясня, че шведската съдебна система е независима. В Швеция всеки е равен пред закона, включително посетители от други страни", подчерта Льовен.
 
В петък шведската прокуратура удължи с шест дни срока на задържане на рапъра, докато разследва улично сбиване в Стокхолм. Роки беше арестуван на 3 юли след концерт на хип-хоп фестивала "Смаш" по подозрение в участие в сбиване на 30 юни.
 
Американецът с истинско име Раким Мейърс е от най-големите рап-звезди в света.
 
Публикувани в социалните медии записи показват как Роки хвърля човек на земята.
 
Адвокат на рапъра заяви, че това е било при самоотбрана.
БТА