/ БГНЕС
Белият дом представи днес картата на израелската и бъдещата палестинска държави, предаде Франс прес. Самият президент на САЩ Доналд Тръмп пък публикува картата в акаунта си в Туитър, допълва ДПА.

"Всички мюсюлмани, чиито намерения са мирни, ще бъдат добре дошли, за да посетят и да се молят в джамията Ал Акса", уточнява текстът към картата, туитната от Тръмп. Джамията Ал Акса е третото свято място за исляма и е в Старата част на Ерусалим, припомня Франс прес.

Картата показва, че палестински контрол ще има върху някои части на Западния бряг, но той ще бъде напълно заобиколен от Израел, като ще има пътища за достъп до Йордания, добавя ДПА.



Еврейски селища на Западния бряг ще попаднат под израелски контрол, както и цялата долина на река Йордан, отбелязва ДПА.

Територия, южно от Газа, в пустинята Негев, ще бъде прехвърлена под палестински контрол. Ще има тунел, свързващ ивицата Газа със Западния бряг.

Белият дом увери днес, че планът на Тръмп за мир между израелците и палестинците предлага една демилитаризирана палестинска държава, която да живее в мир с Израел, предаде Франс прес.