Тръмп: Нещата ще бъдат различни в ООН след 20 януари
Тръмп: Нещата ще бъдат различни в ООН след 20 януари / Guliver/Getty Images

Доналд Тръмп реагира на шокиращото решение на мисията на САЩ в ООН да осъди израелските селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим, като заяви кратко в Туитър: "Що се отнася до ООН, нещата ще бъдат различни след 20 януари", предаде Асошиейтед прес.

Израел отхвърля тази антиизраелска резолюция на ООН и няма да й се подчини, заявиха тази вечер от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес.

ООН прие резолюция, с която призова Израел да спре заселническата дейност на Западния бряг

Новоизбраният президент на САЩ, който встъпва в длъжност на 20 януари, отправи посланието в Туитър след гласуването в Съвета за сигурност на резолюция против израелските колонии на палестинските територии. В разрез с обичайната си позиция, САЩ се въздържаха, вместо да наложат вето. Останалите 14 членове на Съвета гласуваха "за" текста, призоваващ Израел да прекрати незабавно и напълно всякаква заселническа дейност за колонизиране на окупирана палестинска територия, включително Източен Ерусалим.

В изявлението си, изпратено от Палм Бийч, Флорида, където прекарва със семейството си коледните празници в своя клуб Мар-а-лаго, Тръмп беше лаконичен и не навлезе в подробности.

Със стъпката си обаче администрацията на Обама пренебрегна неговите искания САЩ да наложат вето, отбелязва АП и припомня, че през декември Тръмп бе заявил, че иска да бъде "много неутрален" по израелско-палестинските въпроси, но тонът му стана решително произраелски с напредването на предизборната кампания. Той се изказваше критично за палестинците, които според него са "превзети" от екстремистки групировки или ги толерират.

Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство разгневи Израел

Вотът беше поискан от Нова Зеландия, Малайзия, Сенегал и Венецуела. Четирите страни се намесиха след завоя на Кайро, който беше предложил в сряда вечер тази резолюция, редактирана от палестинците и представена от името на арабската група в ООН, но в четвъртък поиска отлагане на гласуването, след като новоизбраният американски президент ходатайства пред египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Тръмп, сред чиито предизборни обещания фигурира и това да признае Ерусалим като "неделима столица" на Еврейкката държава, настояваше за американско вето - рядък случай за новоизбран президент да заеме позиция, отбелязва АФП.

"Израелски представители влязоха в контакт с членове на преходния екип на г-н Тръмп, за да поискат помощта на избрания президент", заяви днес за АФП анонимен израелски източник.

Източник: БТА