Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство разгневи Израел
Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство разгневи Израел / Thinkstock/Getty Images

Комитетът на ЮНЕСКО за световното културно наследство одобри резолюция, разкритикувана от Израел като отричаща връзката на евреите с изключително важна светиня в Ерусалим - Храмовия хълм. Това е второ спорно решение, одобрено от Организацията на ООН за образование, наука и култура в рамките на месец, предадоха ДПА и АП.

Резолюцията се отнася за консервационния статус на Стария град в Ерусалим и неговите стени. При тайно гласуване днес Комитетът прие да запази обекта в списъка на застрашеното световно наследство и разкритикува Израел за постоянните откази да допусне експерти на международната организация да направят оценка на състоянието на свещените обекти в Ерусалим.

Израелският посланик в ЮНЕСКО Кармел Шама-Коен заяви, че резолюцията не си струва дори усилието да бъде скъсана на парчета, след което хвърли копие от документа в кошче с надпис "История".

В изявление до АП американската посланичка в ЮНЕСКО Кристъл Никс Хайнс осъди резолюцията като "едностранна и провокативна".

Палестинците приветстваха решението, а генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Саеб Еракат оспори израелската интерпретация на резолюцията.

Противно на твърденията на израелското правителство резолюцията цели да препотвърди значението на Ерусалим за трите монотеистични религии - християнството, юдаизма и исляма. Тя призовава да се уважава статутът на религиозните обекти, отбеляза той.

Проекторезолюцията беше внесена от Кувейт, Ливан и Тунис от името на Йордания и Палестина, които не са представени в Комитета за световното наследство. Критиките към решението на Комитета са израз на протест и срещу резолюция, приета миналата седмица от Изпълнителния съвет, която до голяма степен пренебрегва еврейските названия на светите места.

В Комитета на ЮНЕСКО за световното наследство членуват 21 страни. Днешната резолюция беше подкрепена от десет, две гласуваха "против", осем се въздържаха, а една отсъстваше. Нито Израел, нито САЩ, нито палестинците са представени в Комитета.

Източник: БТА