ООН прие резолюция, с която призова Израел да спре заселването на Западния бряг
ООН прие резолюция, с която призова Израел да спре заселването на Западния бряг / БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която призовава Израел да спре заселническата дейност на Западния бряг, предадоха световните агенции. САЩ се въздържаха при гласуването. Нито една страна не гласува против.

В резолюцията изграждането на израелски селища на Западния бряг е наречено нарушение на международното право и препятствие пред прилагането на двудържавното решение на израело-палестинския конфликт, предаде ДПА.

В документа се казва, че израелските селища на палестинските територии, окупирани през 1967 г., в това число и Източен Ерусалим, нямат никаква законова валидност, допълва Асошиейтед прес.

Израел отхвърля тази позорна антиизраелска резолюция на ООН и няма да й се подчини, заяви кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху в комюнике.

"В момент, когато Съветът за сигурност не прави нищо, за да спре клането на половин милион души в Сирия, той се обединява срещу единствената истинска демокрация в Близкия изток - Израел, и нарича Западната стена (Стената на плача) "окупирана територия", продължава комюникето, цитирано от Франс прес.

Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство разгневи Израел

През 2011 г. САЩ наложиха вето на сходна резолюция с аргумента, че тя ще навреди на близкоизточните мирни преговори.

Резолюцията сега бе предложена от Нова Зеландия, Венецуела, Малайзия и Сенегал, припомня Ройтерс.

Това стана ден след като Египет оттегли сходен проект на резолюция, като това стана под натиска на Израел и на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, допълва агенцията.

Това е първата резолюция на Съвета за сигурност по израело-палестинския въпрос, приета от близо осем години насам.
Делегациите на страните членки на ООН, присъстващи на днешното гласуване, посрещнаха резултатите от него с аплодисменти, предаде ТАСС.

Само делегациите на Израел и САЩ не се присъединиха към приветствията.

След гласуването израелският постоянен представител в ООН Дани Данон разкритикува американското въздържание. Той каза, че няма съмнения, че с новата американска администрация, с новия генерален секретар на ООН ще настъпи нова ера в американо-израелските отношения, предаде Ройтерс.

Близкият до израелския премиер Бенямин Нетаняху министър на енергетиката Ювал Щайниц пък каза, че САЩ са изоставили Израел, предаде Ройтерс.

Това е антиизраелска резолюция, тя е срещу еврейския народ, срещу държавата на евреите. САЩ днес просто изоставиха единствения си приятел в Близкия изток, заяви министърът на енергетиката на Израел.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър каза, че продължаващата израелска заселническа дейност на Западния бряг сериозно подкопава израелската сигурност, предаде Ройтерс.

Тя каза, че САЩ искат да изпратят на Израел послание, че заселническата дейност трябва да спре.

Човек не може да защитава идеята за разширяване на израелските селища и същевременно идеята за намирането на двудържавно решение на израело-палестинския конфликт. Човек трябва да направи избор между селищата и разделението, каза Пауър.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас - Набил Абу Рудейна пък определи вота в Съвета за сигурност като голям удар за Израел, предаде Франс прес.

Това е международно осъждане на колонизацията и силна подкрепа за двудържавното решение на конфликта, каза той.

Източник: БТА