Тръмп е уверен в победата си, дори без милионите незаконни гласове
Тръмп е уверен в победата си, дори без милионите незаконни гласове / Guliver/Getty Images

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е написал в Туитър, че ако бъдат приспаднати милионите незаконни гласове, ще се види, че е спечелил освен електоралната колегия и народния вот на 8 ноември, предаде Ройтерс.

Твърдението, направено без доказателства, е по повод информацията, че съперничката му Хилари Клинтън води в народния вот с над 2 милиона гласа и се очаква преднината й да достигне 2,5 милиона, когато бъдат обобщени резултатите от гласуването в щати като Калифорния.

Правният екип на Клинтън заяви вчера, че се е съгласил да участва в повторно преброяване на гласовете в Уисконсин, след като електоралният борд удовлетвори искане на кандидатката на Зелената партия Джил Стайн, което Тръмп нарече "нелепо".

Щабът на Клинтън ще брои повторно гласовете в Уисконсин, Тръмп видя в това "мошеничество"

Стайн настоява, че машините за гласуване, използвани в Уисконсин и някои други щати, са уязвими към хакерство и може да са били манипулирани. Тя смята да писка повторно преброяване също в Пенсилвания и Мичиган, където срокът за подобни искания изтича тази седмица. Трите щата бяха от ключово значение при осигуряването на победата на Тръмп над Клинтън.

В своя туит новоизбраният президент отбелязва също, че ако народният вот определяше резултата, той е щял да спечели и него, фокусирайки кампанията си към общия брой гласове, а не към Електоралната колегия.

Резултатът от президентската надпревара в САЩ се решава от колегията въз основа на резултатите от състезанията по щати, а не толкова от народния вот. Тръмп надхвърли 270-те електорални гласа, необходими за спечелване на Белия дом. Резултатите на колегията се очакват на 19 декември.

По време на предизборната кампания Тръмп непрекъснато повтаряше, че изборите в САЩ протичат с много нарушения и че много хора гласуват в по няколко щата. Очаква се днес Тръмп да се върне в Ню Йорк от имението си в Палм Бийч, където прекара Деня на благодарността, съобщи АП. Новоизбраният президент има насрочени поредица от срещи с потенциални членове на администрацията му.

Тръмп вече разговарял с над 40 чуждестранни ръководители

Сред нерешените все още важни постове са този на държавен секретар. Вътрешните разногласия по това кой да заеме позицията излязоха вчера наяве, когато съветничката на Тръмп, Келиан Конуей, се обяви против перспективата това да е Мит Ромни. "Привържениците на Тръмп ще се почувстват предадени, ако Ромни да бъде привлечен след всичко, което направи. Ние дори не знаем дали той е гласувал за Тръмп", заяви Конуей.

Сред другите кандидати за поста държавен секретар са кметът на Ню Йорк Руди Джулиани и сенаторът от Тенеси Боб Коркър.