/ БГНЕС
Трима души са били убити при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност в Колумбия, заяви днес министърът на отбраната Карлос Олмес Трухильо, цитиран от ДПА.

Стотици хиляди души излязоха вчера на демонстрации в 150 общини в Колумбия, недоволни от пенсионната и трудова реформа, готвени от правителството. Протестиращите настояват за повече средства за образование, слагане на край на корупцията и по-решителни действия срещу убийствата на местни лидери от въоръжени групировки.

Протестните прояви като цяло бяха мирни, но в някои случаи се стигна до насилие.

Олмес Трухильо заяви, че двама души са били убити в Буенавентура и един - в Канделария, в западния департамент Вайе дел Каука. Властите разследват инцидентите, подчерта министърът.

Около 150 служители на силите за сигурност и 122 цивилни са били ранени в цялата страна, каза още Олмес Трухильо. Според него повечето цивилни са пострадали леко, след като вдишали сълзотворен газ.

Президентът Иван Дуке заяви късно снощи в обръщение към нацията, че за насилието са отговорни вандали и престъпници. Олмес Трухильо съобщи за 98 арестувани.

Трима убити при насилие край петролна рафинерия в Боливия

Колумбийската полиция наблюдава ситуацията в 35 общини, където е възможно да има още насилие, заяви министърът на отбраната.

Трима убити при стрелба в Оклахома (ВИДЕО)

Столицата Богота бе сред градовете, където вчера имаше големи демонстрации. Кметът Енрике Пеналоса забрани днес продажбата на алкохолни напитки за срок от 24 часа.
В колумбийската столица днес продължава да има блокирани пътища. Движението на обществения транспорт бе ограничено, след като 68 автобусни спирки, около половината в Богота, са били повредени от демонстранти по думите на кмета Пеналоса.

Правителството се опасява, че Колумбия може да бъде застигната от вълната протести в Южна Америка, преминала през Боливия, Чили и Еквадор, отбелязва ДПА.
БТА