петрол
петрол / iStock/Getty Images
Поне трима души са били убити във вторник при сблъсъци между демонстранти и части на полицията и боливийската армия край голяма петролна рафинерия, която от пет дни беше блокирана от привърженици на бившия боливийски президент Ево Моралес, предаде Асошиейтед прес.

Според кабинета на омбудсмана 18 души са били ранени, но обстоятелствата около смъртните случаи и ранените не са изяснени. Кореспондент на Асошиейтед прес е чул стрелба в района на рафинерията.

Петима загинали при сблъсъци в Боливия, Моралес обмисля завръщане

Армията разпространи изявление, в което заявява, че операцията по осигуряване на транспорта на гориво от рафинерията в Ел Алто до близката столица Ла Пас е преминала мирно. Според официална информация 23 цистерни са успели да натоварят гориво от завода.

Омбудсманът Надя Крус каза, че смъртните случаи са били предизвикани от огнестрелно оръжие. Тя призова преходното правителство да изтегли армейските части от полицейските операции, за да намали насилието.

В някои боливийски градове се съобщава за недостиг на храна и гориво заради демонстрациите на привърженици на Моралес.

Той подаде оставка на 10 ноември под натиск на масови протести в продължение на седмици, предизвикани от оспорваните президентски избори, на които противниците му смятат, че той е манипулирал резултата. Моралес получи политическо убежище в Мексико и напусна Боливия.
БТА