Община Средец с инициатива за пътна безопасност сред децата
Община Средец с инициатива за пътна безопасност сред децата
Новите мерки влизат в сила от днес
До три години затвор за опасно шофиране след употреба на алкохол. Това е само една от тежките санции за пътни нарушения, които Гърция въвежда от днес.
 
Отменя се обаче вдигането на пътните такси, което гръцката страна планираше за днес, заради съдебен спор между държавата и компанията, която поддържа магистрала „Егнатия одос“.
 
Член 290 А „Опасно шофиране“ от гръцкия наказателен кодекс, който влиза в сила от днес, предвижда тежки наказания за водачи, които създават опасност на пътя заради употреба на алкохол или наркотични вещества, физическа или умствена умора, заради шофиране в настрещното платно или по тротоара, както и заради технически неизправен автомобил или необезопасен товар или претоварване. В графата опасно шофиране се включват и импровизираните гонки.

До 3 години затвор за пияни шофьори в Гърция


До три години затвор или глоба е наказанието при такива обстоятелства за водач, който предизвика опасност за чуждо имущество. Лишаване от свобода за поне една година се предвижда, ако е произтекла опасност за човек. Затвор при строг режим до десет години може да е присъдата при причиняване на тежка телесна повреда или щета на обществени съоръжения. При причиняване на смърт пък наказанието е лишаване от свобода при строг режим за поне десет години, а ако е предизвикана смъртта на голям брой хора съдът може да определи доживотен затвор.

За невнимателно шофиране, което може да предизвика опасност за човек или чуждо имущество  гръцките законодатели са предвидили затвор до две години или парична глоба.

Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

За разлика от новия наказателен кодекс, който влиза в сила от днес, вдигнато на пътните такси в Гърция, което също трябваше да се случи от 1 юли, се отменя. Причината е съдебен спор между държавата и компанията, която поддържа магистрала „Егнатия одос“, тъй като министърът на транспорта е издал заповед за увеличение на таксите, без да уведоми фирмата.