Три бомби избухнаха в страната на баските
Три бомби избухнаха в страната на баските / netinfo

Три експлозии избухнаха тази нощ в баската област, като атентатите се приписват на ЕТА. Една от бомбите е била мощна, но с неустановен произход. Тя е причинила само материални щети в сградата на министерството на труда в град в Аригориага, съобщи баската автономна полиция.

Другите две бомби са експлодирали в близост до баска правителствена сграда в Сан Себастиян, причинявайки слаби щети, се добавя в съобщение на полицията. Полицията заяви, че малко преди експлозиите е имало обаждане по телефона от името на ЕТА в службата за пътна помощ (DYA). Според силите на реда, които разследват произхода на първата бомба, тази експлозии не са имали, както по всичко личи, нищо общо помежду си. ЕТА често използва DYA, за да предупреди за предстоящ атентат.

Експлозиите избухнаха малко след като кметът на град Мондрагон в страната на баските бе арестуван. В този град на 7 май, два дни преди парламентарните избори в Испания, бе убит от ЕТА бившия общински съветник социалист Исаяс Караско. Кметът Иносенсия Галпасоро, който е член на партията Баско национално действие, отказа да осъди убийството и бе поставен в затвора от съдията Балтасар Гарсон. Той е обвинен в "сътрудничество с терористична организация, уточнява БГНЕС.