Леонид Волков
Леонид Волков / БТА
Леонид Волков бе пребит в Литва
Литва обвини Русия за извършеното снощи нападение с чук срещу близкия съратник в изгнание на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални Леонид Волков пред жилището му в столицата на балтийската репубрика Вилнюс, предаде Ройтерс.
 

Путин: Във военно отношение Русия е готова за ядрена война



Президентът на балтийската република Гинтарас Науседа обяви, че очевидно атаката срещу Волков е планирана и е в духа на други провокации срещу Литва. "Мога да кажа само едно на (руския президент Владимир) Путин: никой тук не се страхува от теб", заяви Науседа.

 
Отделът за контраразузнаване към службата за държавна сигурност на Литва съобщи, че най-вероятната цел на нападението е да се попречи на руската опозиция да повлияе на предстоящите тази седмица президентски избори в Русия. Ройтерс отбелязва, че настоящият президент Путин, който е заемал поста общо близо двадесет години, има срещу себе си на изборите символична опозиция и се готви да бъде избран за още един шестгодишен мандат.

Сътрудник на Навални е бил нападнат във Вилнюс

Смъртта на Навални в арктическата наказателна колония "Полярен вълк" бе обявена от руската Федерална служба по изпълнение на наказанията на 16 февруари.

За Кремъл групата от негови съмишленици е "възможно най-опасната опозиционна сила, която е в състояние действително да повлияе на вътрешнополитическите процеси в Русия", заяви литовската служба за сигурност. Ройтерс посочва, че за момента няма коментар от страна на Кремъл.

Самият Волков написа в приложението "Телеграм", че тази сутрин се е прибрал вкъщи, след като е прекарал нощта в болница със счупена ръка и други травми. Съратникът на Навални поясни, че по време на нападението е бил ударен петнайсетина пъти с чук по крака.

 
"Това е очевиден и типичен криминален "поздрав" от Путин, от престъпния (Санкт) Петербург", написа Волков. "Ще продължим да действаме и няма да се предадем. Тежко е, но ще се справим... Хубаво е, че още съм жив", добави той. Ройтерс припомня, че в интервю за агенцията часове преди снощното нападение Волков е заявил, че живеещите в изгнание водачи на движението на Навални се страхуват за живота си.

"Те знаят, че Путин убива хора не само на територията на Русия, но и и в чужбина. Живеем в доста мрачни времена", заявява дисидентът в интервюто за Ройтерс.

Малко след нападението говорителката на Навални Кира Ярмиш публикува снимки на Волков с рана на челото и бликаща кръв от крака, както и на автомобил с повредена врата откъм мястото на шофьора и със счупено стъкло.

"Волков току-що беше атакуван пред дома си. Някой е счупил стъклото на колата му и го е напръскал със сълзотворен газ в очите, преди да започне да го удря с чук", написа Кира Ярмиш в социалната платформа "Екс".

Външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис определи случилото се за шокиращо и каза, че извършителите трябва "да понесат отговорност за своето престъпление".


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА