„Топката” е в ръцете на България и Румъния
„Топката” е в ръцете на България и Румъния / netinfo

Лидерите от Европейския съюз ще обявят, че са убедени, че България и Румъния могат да извършат необходимите реформи и да се присъединят към съюза на 1 януари 2007г. Това пише в проект на декларация, който лидерите ще представят по време на Европейския съвет на 15-16 юни в Брюксел.

“Европейският съвет остава убеден, че с необходимата политическа воля двете страни ще преодолеят недостатъците и ще постигнат предвидената дата за присъединяване 1 януари 2007г.”, подчертава проектът, получен от Ройтерс.

“Като хвали България и Румъния за положените усилия за реформи, Европейският съвет призовава и двете държави да ускорят тези усилия и да се справят решително и без закъснение с оставащите въпроси, изтъкнати от Европейската комисия в доклада й през май 2006 г.”, продължава текстът.

“Това е начин да се окаже натиск върху София и Букурещ”, коментира европейски дипломат и допълни, че по позицията на правителствата има консенсус като цяло. “Уверени сме, но топката е в техни ръце”, заяви от своя страна френски дипломат.