Тонове радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ Фукушима 1
Тонове радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ Фукушима 1 / снимки: Reuters, архив

Тонове радиоактивна вода са изтекли в почвата от атомната електрическа централа "Фукушима 1", съобщи японският орган за контрол на ядрената енергия, предаде Ройтерс.

Близо 15 тона вода, съдържаща ниски нива радиация, са изтекли от резервоар на централата край тихоокеанския бряг, на близо 240 км. северно от Токио, обяви агенцията по ядрена и промишлена безопасност на Япония.

Операторът на повредената АЕЦ Tokyo Electric Power Co (ТЕПКО) посочи, че вече разследва причината за изтичането, което бе поправено, след като бе открито по обяд, пише БГНЕС. Огромни количества вода с различно съдържание на радиация се натрупаха в резервоарите на централата, които се използват, за да се охлаждат повредените реактори, чиито оригинални охладителни системи бяха извадени от строя при земетресението на 11 март.

Междувременно над авариралия Първи реактор на АЕЦ "Фукушима 1", от който продължава да изтича радиация, започна изграждането на 54-метров защитен похлупак, предаде ИТАР-ТАСС.

Конструкцията се сглобява с помощта на кранове от готови компоненти, изработени в съседния пристанищен град Иваки. По монтирането на съоръжението работят водещи японски строителни компании като "Каджима" и "Такенака". Компонентите на гигантската конструкция се съединяват на практика без болтове и метални връзки, което би трябвало да ускори максимално работата.

Сградата на Първи реактор беше почти напълно разрушена от водородни експлозии и няма покрив. Очаква се похлупакът да спре излъчването на радиоактивна пара в атмосферата и да предотврати разпространението на радиоактивен прах из зданието.

Тонове радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ "Фукушима 1"
netinfo

В съоръжението ще има вентилационна система, чиято задача ще е да не допуска вътре да се събира водород, способен да предизвика нови експлозии, предаде БТА. Системата ще понижава температурата и влажността, свързана с постоянното изпаряване на вода от басейна за охлаждане на отработеното гориво.

Похлупакът, изработен от синтетични плоскости върху метален скелет, е с основа 47 на 42 метра. Компанията оператор на централата ТЕПКО твърди, че съоръжението е устойчиво на земетресения и би издържало силните пориви на вятъра при урагани.

По план монтажът трябва да завърши в последната десетдневка на септември. С такъв похлупак вероятно ще бъдат покрити и сградите на Трети и Четвърти реактор, които също бяха полуразрушени от водородни взривове. Разходите за тези работи се очаква да възлизат на около 80 милиарда йени (около 1 млрд. долара).