Томислав Николич е новият президент на Сърбия
Томислав Николич е новият президент на Сърбия / Reuters

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич успя да победи опонента си Борис Тадич. По данни на избирателната комисия след 75% преброени бюлетини, Николич има 49,8% от гласовете, Тадич - 47%. Изборите преминаха при относително ниско участие - 46,8%.

Тадич призна поражението и призова Николич да остане на европейския път.

Сърбия бе разтърсена от най-голямото политическо земетресение от падането на Слободан Милошевич - бившият националистически лидер Томислав Николич спечели президентските избори на втория тур и стана новият държавен глава. Той смени демократа Борис Тадич на президентското кресло и в следващите пет години ще бъде държавен глава на Сърбия.

Според анализаторите сърбите са гласували в неделя по-скоро против Борис Тадич, отколкото за Томислав Николич.

Томислав Николич обяви, че няма да отклони Сърбия от европейския път и ще защити сръбския народ в Косово. За разлика от Тадич, той ще напусне лидерския пост в Сръбската прогресивна партия, за да бъде президент на всички граждани.

Независимо, че социологическите проучвания в Сърбия прогнозираха нов, трети, президентски мандат за Борис Тадич, по всичко изглежда, че обстановката в Сърбия е узряла за промени, дори с цената на нова политическа неизвестност.

Новият сръбски президент тепърва ще трябва да докаже, че напълно се е освободил от националистическите идеи на своя духовен водач Воислав Шешел, който се намира в Хагския трибунал. Николич се отказа от ултранационализма на радикалите и обърна поглед към евроинтеграцията, но този остър политически завой и трансформация на новия сръбски президент сигурно ще забави пътя на Сърбия към ЕС, която едвам се освободи от имиджа на най-проблематичната държава в региона.

Сигурно като прагматичен политик, който дълго време е бил в опозиция, Николич ще направи всичко възможно да се докаже като модерен лидер, с който Сърбия може да върви напред. Наследството, което остави Тадич - една уморена от политика и обещания, икономически нестабилна Сърбия, с изтощена икономика, нарастваща престъпност и корупция във всички сфери, под тежестта на неуспешни приватизация, едва ли ще бъде добро начало за мандата на един президент.

Голяма нерешена кръстословица след победата на Николич на президентските избори остава и съдбата на новото сръбско правителство. Не е ясно дали социалистите на Ивица Дачич ще спазят обещанието си за коалиция с демократите на Борис Тадич или ще променят позициите и ще тръгнат след победителя.

Нов вариант - коалиция между Тадич и Николич, ще бъде увод към предсрочни парламентарни избори, считат белградските коментатори. Според първите оценки - при новото разпределение на силите след президентските избори всяко сръбско правителство, без участието на сръбската прогресивна партия на Николич, би било нестабилно.

Победата на Томислав Николич на президентските избори е поредната балканска изненада, но въпреки многобройните дилеми около неговите ходове и във връзка с ЕС, преговорите между Сърбия и Косово, може би най-точната оценка за него даде хърватският анализатор Жарко Пуховски: „Николич е добър пример за политик, който колкото повече се приближава до властта, става все по-кротък".