Тодор Чуров представлява България на форума Да освободим децата от войната
Тодор Чуров представлява България на форума Да освободим децата от войната / снимка: BGNES

Заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров е в Париж за участие в международната конференция "Да освободим децата от войната" (5 - 6 февруари 2007 г.). Това съобщи дирекция „Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация” на българското външно министерство.

Събитието е организирано по инициатива на френския министър на външните работи Филип Дуст-Блази и изпълнителния директор на УНИЦЕФ Ан Виниман. Във форума участват представители на повече от 60 страни, на Европейския съюз, ООН и други международни и неправителствени организации.

Конференцията е част от борбата на международната общност с феномена "деца-войници". В трите й сесии ще бъдат разгледани проблеми като освобождаване на децата от участие във въоръжени групи или армии, тяхната реинтеграция в обществото и определяне на стратегии за предотвратяване на мобилизацията им. През 2007 г. броят на децата, участващи или използвани от въоръжени сили или групи по света, се определя на 250 000.

На 6 февруари 2007 г. Тодор Чуров ще участва във френската столица и в церемонията по откриване на подписването на Международната конвенция за защита на всички хора от насилствено изчезване. Конвенцията беше приета на 20 декември 2006 г. от Общото събрание на ООН. Документът обявява насилствените изчезвания за престъпление, както в мирно, така и във военно време. Той ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от поне 20 държави.

На церемонията ще присъстват високопоставени представители на различни държави и международни хуманитарни организации. Според ООН през 2005 г. са регистрирани 535 нови насилствени изчезвания по света, а общо 41 000 случая от 1981 г. не са изяснени.