/ iStock/Getty Images
Съдбата на Брекзита ще се реши тази седмица на последните преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз, които ще положат много усилия, за да постигнат споразумение за развод - 17 дни остават до очакваното излизане на Лондон от европейската общност.

Стремежът на британския премиер Борис Джонсън да осъществи Брекзита на 31 октомври е акцентът в неговата програма за националната политика, която ще бъде представена днес в традиционната реч на кралица Елизабет Втора по повод началото на новата сесия на парламента, пише Мартин Пауълс от АФП.
 
Великобритания публикува обновени планове за подготовка за Брекзит без сделка

Но Лондон и ЕС проявиха в неделя предпазливост при оценката на шансовете за развод по взаимно съгласие, след като интензивни преговори през уикенда в Брюксел не доведоха до пробив по ключовия въпрос за ирландската граница след Брекзита. „Остава още много работа“ за излизане от безизходицата, коментира в неделя главният преговарящ на ЕС по Брекзита Мишел Барние.

Същата констатация направи и Борис Джонсън. Той заяви, че все още може да се постигне споразумение за Брекзит - сценарий, който би предпочел, при все че е готов да изведе и без сделка страната си от ЕС - но още „има доста работа за вършене, докато стигнем дотам“.
 
„Часовникът тиктака“

Европейски дипломат сподели пред АФП, че „пробив още няма“, и намекна, че Лондон трябва да направи отстъпки: „ако британското правителство иска решение, трябва да действа бързо. Часовникът тиктака“.

Доналд Туск обвини Борис Джонсън, че си играе с бъдещето на Европа

В понеделник техническите дискусии ще продължат, но всяка от страните разполага с много малко време, за да успее. Европейските лидери ще се съберат в четвъртък и петък в Брюксел на среща, представяна като последен шанс да се избегне напускане на ЕС без споразумение и с болезнени последици или трето отлагане, при което остава неяснотата какъв път ще поеме кралството след 46 години в лоното на Европа.

iStock/Getty Images

В идеалния случай 27-те членки биха искали да имат цялостно предложение, по което да гласуват. Лондон и Брюксел не могат засега да се разберат как да избегнат след Брекзита връщането към физическата граница между британската провинция Северна Ирландия и държавата Ирландия, която остава в ЕС, с оглед да запазят мира на острова, преживял десетилетия насилие.

След като европейците отхвърлиха плана му за Брекзит от началото на октомври, Борис Джонсън представи в четвъртък нови предложения на своя ирландски колега Лио Варадкар.
Не изтекоха обаче много подробности за конкретния начин, по който Лондон и Брюксел се канят да превъзмогнат оставащите разногласия - по-специално да избегнат създаването на митнически пунктове и предвидения в механизма контрол от страна на северноирландските власти.

Великобритания смята, че ЕС не прави компромиси в преговорите за Брекзит

Според информации в печата Лондон е предложил Северна Ирландия да сключи митнически съюз с Великобритания и същевременно да членува в един вид митническа зона с ЕС. Нещо неприемливо както за ЕС, така и за северноирландския съюзник на британското правителство на малцинството - Демократическата юнионистка партия.

Трябва да бъде убеден парламентът

Ако успее да сключи споразумение, Борис Джонсън ще има и тежката задача да убеди парламента, дълбоко разделен по въпроса за Брекзита: едни са за тесни връзки с ЕС, други - за рязко скъсване.

iStock/Getty Images

Депутатите, отхвърлили на три пъти споразумението, договорено от бившия премиер Тереза Мей, ще имат на 19 октомври извънредно заседание, може би решаващо за Брекзита - първата работна събота за парламента от войната за Малвинските острови през 1982 г. „В сравнение с британския парламент един египетски сфинкс е отворена книга“, коментира напускащият поста председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борис Джонсън ще иска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври няма споразумение с ЕС

Ако не се постигне споразумение до събота, по силата на приет през септември закон Борис Джонсън ще трябва да поиска тримесечна отсрочка. Държавникът категорично изключва този вариант след вече двете отлагания на Брекзита, гласуван на референдум през юни 2016 г. Не е казал обаче нито веднъж как смята да се измъкне.

Искането за отсрочка трябва да бъде единодушно одобрено от другите страни-членки . Юнкер смята, че ще е разумно да го направят, ако се стигне до този вариант.
БТА