Тадич призна: Искат да признаем Косово
Тадич призна: Искат да признаем Косово / Reuters, архив

Сръбският президент Борис Тадич призна, че в последния момент при преговорите за получаване на статут на страна кандидат за членство в ЕС от властите в Белград са поискали да признаят независимостта на Косово. "Това искане е неприемливо", каза той.

По този начин Тадич потвърди казаното от вицепремиера и министър на вътрешните работи Ивица Дачич, че "Сърбия няма да се присъедини към ЕС, ако не признае Косово", съобщава БГНЕС.

"Ние не приехме това условие. Няма и да го приемем в бъдеще", уточни Тадич и поясни, че в момента се води политическа битка, при която Сърбия ще успее да убеди своите европейски партньори, че това искане е невъзможно да се осъществи.

Държавният глава повтори, че Сърбия няма да се откаже от резолюция 1244 на СС на ООН за Косово. Тадич отново каза, че "знае как да реши проблема и ако преговорите бъдат успешни, той ще разкрие плана си".

Междувременно френският президент Никола Саркози открито призна, че Сърбия ще трябва да почака, за да се присъедини към Европейския съюз /ЕС/.

"Ние поздравихме искрено Хърватия за присъединяването й към ЕС. Разширяването към Сърбия е в перспектива. Позволете ни първо да си подредим европейския дом и след това да поставяме въпроса за тези, които са извън Европа", подчерта Никола Саркози в интервю за авторитетния вестник "Монд".

Саркози отново повтори, че е срещу присъединяването на Турция към ЕС въпреки икономическото развитие на Турция. "ЕС е предимно за европейския континент. Доколкото на мен ми е известно, нашите турски приятели - една велика сила и нация, са преди всичко част от Мала Азия", каза още Саркози. Френският държавен глава иска да поддържа "възможно най-добри отношения с Турция, която има важна роля в света и преди всичко е мост между Изтока и Запада".