/ iStock/Getty Images
Животът на много хора в Украйна ще стане още по-несигурен, предупреди Световната здравна организация (СЗО), като посочи, че зимата ще направи оцеляването по-трудно за хората в зоната на военните действия, които едва свързват двата края, предаде ДПА.

Твърде много украинци живеят в нищета, преместват се от място на място, обитават сгради с лоши битови условия и без отопление, каза ръководителят на европейското подразделение на СЗО Ханс Клуге.

"Разрушаването на жилища и липсата на достъп до гориво или електричество вследствие на повредената инфраструктура може да стане проблем на живот и смърт, ако хората нямат възможност да отопляват домовете си", допълни той. 

ООН: Изнасилванията в Украйна са част от военна стратегия и целенасочена тактика

Клуге отбеляза, че по изчисления на украинското правителство от началото на войната 800 000 жилища са били частично или напълно разрушени. Той предупреди, че хората, които нямат възможност да се настанят на подходящи места, са изложени на по-голям риск от измръзване, хипотермия, пневмония, инсулт и сърдечен удар.

Освен това загубата на дом принуждава украинците да станат обитатели на групови жилища и обществени сгради, което може да повиши разпространението на респираторни заболявания като коронавируса.

Съществува и безпокойството, че честотата на психичните заболявания, която по обясними причини е висока от началото на войната, ще се повиши още повече.

Клуге подчерта, че СЗО ще остане в Украйна, въпреки военните условия, подкрепяйки над 150 партньори от здравния сектор, които работят на територията на страната.
БТА