Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в региони на бедност и конфликти. Огнища на болестта са регистрирани в 26 държави, а смъртните случаи бележат рязък скок, предаде Ройтерс, като се позова на Световната здравна организация.

ООН: Разпространението на холера в Сирия е сериозна заплаха

Обичайно по-малко от 20 страни годишно докладват за огнища на холера, която се разпространява чрез поглъщане на заразена храна или вода и може да причини тежка диария.

"След години на спад наблюдаваме тревожно нарастване на броя на огнищата по света през 2022 г.", заяви на брифинг в Женева Филип Барбоза, ръководител на екипа за борба с холерата към СЗО.

Средният процент на смъртност през годината досега почти се е утроил в сравнение с петгодишните средни нива и в момента е около 3% в Африка, добави Барбоза.

Въпреки че при повечето заразени болестта минава с леки или без симптоми, холерата може да убие човек за часове, ако не се лекува.

Огнище на холера в Сирия вече отне живота на 33-ма души и представлява опасност за фронтовата линия на продължаващата вече 11 години война. Освен това болестта засилва и страховете на хората в претъпканите с изселени цивилни лагери.

Причиняващи холера бактерии в костенурки тревожат гражданите на Ухан

Африка и част от Азия, включително Пакистан, са някои от районите с голям брой случаи.

Барбоза заяви, че само няколко милиона дози ваксини са налични до края на годината, като посочи сред причините недостатъчния брой производители. СЗО продължава да поддържа складови наличности от ваксини срещу холера за спешни случаи.
БТА