/ БГНЕС
Откриването на бактерия, която е предизвикала развитието на холера у младеж и е била отделно открита в проби от костенурки с мека коруба на пазар за храни в китайския град Ухан, разтревожи обикновените хора, някои от които свързаха случилото се с COVID-19, предаде Ройтерс.

Пазарът за храни, където са изследвани костенурки с мека коруба, дали положителна проба за патогена, причиняващ холера, е дезинфекциран, съобщиха снощи местните власти.

Макар че не е открит случай на човек, заразен с холера, сред онези, които са били в контакт с костенурките, магазинът, където са били продавани, е затворен за три дни.

Властите казаха, че щамът „вибрио холера 0139“ (vibrio cholerae O139), с който е заразен младежът, и замърсените проби не са свързани.

Служители проследяват също неуточнени продукти от същата партида като костенурките с мека коруба, които са били доставени другаде, каза службата за контрол на заболяванията в уханския район Хоншан

Въпреки че няма солидни признаци за огнище на холера, интернет потребители, притеснени от разразяване на друго заболяване, продължават и днес да смятат това за един от най-важните обсъждани въпроси в подобната на Twitter китайска социална мрежа Уейбо и той има 200 милиона споделяния.

Случаи на холера, протичащо с диария заболяване, свързано със замърсена храна или вода, което може да е фатално, ако не бъде своевременно лекувано, са редки в континентален Китай. През 2021 г. е имало 5 случая, а през 2020 г. – 11, но починали няма.

Откриването на „вибрио холера 0139“ отново ни напомня, че пазарите за прясно месо и риба, макар да са културно и икономически важни в Азия, са свързани с рискове за общественото здраве, каза Андрю Грийнхил, университетски преподавател по микробиология в Австралия.
 
БТА