СЗО обяви край на епидемията от ебола в Сиера Леоне
СЗО обяви край на епидемията от ебола в Сиера Леоне / снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация (СЗО) обяви днес край на епидемията от ебола в Сиера Леоне, предадоха АП и АФП. Това стана на официална церемония в столицата на страната - Фрийтаун, където за целта пристигна официален представител на СЗО.

Учени идентифицираха уязвимите зони на вируса ебола

Това стана на 42-я ден, след като и последният пациент с потвърдена диагноза за смъртоносната болест бе изписан от болница след два отрицателни резултата в пробите в резултат на приложеното му лечение.

Този период е равен на два пъти инкубационния период на ебола - 21 дни, каквото е изискването. Ако през него не бъде регистриран нов случай на заболяване, това дава основание да се обяви, че в страната няма заразени от болестта.

Сега Сиера Леоне навлиза в 90-дневен период на интензивно наблюдение. Властите предупреждават, че бдителността срещу евентуална повторна проява на заразата трябва да продължи.

Краят на епидемията в друга пострадала африканска страна - Либерия, бе обявен още през май. Така Гвинея остава последната страна, която продължава борбата да се освободи от заразата.

4000 души починаха от ебола в Сиера Леоне след избухването на епидемията там в края на 2013 г. и общо 11 000 в трите засегнати западноафрикански страни.

Източник: БТА