Световната здравна организация обяви, че маймунската едра шарка ще бъде преименувана на mpox (на английски език), за да се избегне заклеймяването, произтичащо от досегашното име.

Името "маймунска едра шарка" се дължи на факта, че вирусът първоначално е идентифициран при маймуни, отглеждани за научни изследвания в Дания през 1958 г., но болестта се среща при редица животни, а най-често при гризачи.

Експерти предупредиха за риска от „тихо“ предаване на маймунската шарка

"След поредица от консултации със световни експерти СЗО ще започне да използва новия предпочитан термин "mpox" като синоним на маймунската едра шарка. Двете наименования ще се използват едновременно в продължение на една година, докато "маймунска едра шарка" постепенно отпадне", се казва в изявление на здравната агенция на ООН.

"СЗО ще възприеме термина mpox в своите комуникации и насърчава другите да следват тези препоръки, за да се сведе до минимум всяко продължаващо отрицателно въздействие на настоящото наименование и от приемането на новото наименование."

Заболяването е открито за първи път при хора през 1970 г. в Демократична република Конго, като оттогава разпространението му сред хората е ограничено главно до някои западно- и централноафрикански държави, където е ендемично.

Но през май случаите на заболяването, което причинява треска, мускулни болки и големи циреи, подобни на кожни лезии, започнаха бързо да се разпространяват по целия свят, главно сред мъже, които правят секс с мъже.

Потвърдиха шести заразен с маймунска шарка у нас

Тази година СЗО е получила информация за 81 107 случая и 55 починали от 110 държави.

БГНЕС