СЗО алармира за нови 1000 случая на свински грип
СЗО алармира за нови 1000 случая на свински грип / снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви близо хиляда нови случая на свински грип за едно денонощие, с което общият брой на заболелите в 36 страни по света става 8451 души. Починалите до днес вече са 72-ма, докато вчера бяха 65.

Най-голямо разпространение на болестта се наблюдава в САЩ, следвани от Мексико, откъдето тръгна новият вирус А(H1N1). Две нови страни се появиха днес в списъка на СЗО - Перу и Еквадор. От европейските страни най-много заразени - 100 души - са регистрирани в Испания. Във Великобритания болните са 78, във Франция - 14, също 14 са заболелите в Германия.

В Белгия са регистрирани първите случаи на заразяване със свински грип в самата страна, съобщи белгийската телевизия Ер Те Ел. Доказаните случаи на тази болест в Белгия са вече пет, но в два от тях заразата е пренесена от завърнал се от САЩ белгиец и прехвърлена на негови приятели. Заболелият младеж от фламандския град Мехелен, на тридесетина  километра от Брюксел, бил на гости в Чикаго и се завърнал преди няколко дни. Скоро след това се оплакал от неразположение. Изследванията показали, че е болен от свински грип.