Съветът на ЕС призовава Русия да намали ескалацията, да спазва международното право и да започне конструктивен диалог въз основа на съществуващите механизми.

"Съветът осъжда продължаващите агресивни действия и заплахи на Русия срещу Украйна и я призовава да намали ескалацията, да спазва международното право и да започне конструктивен диалог въз основа на съществуващите международни механизми", се казва в изявление.

Заради напрежението Русия-НАТО: Свикват Национален съвет по сигурността

Съветът на ЕС също така изразява подкрепа за суверенитета на Украйна и други източни партньори. "ЕС потвърждава отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и другите партньори от Източното съседство в рамките на техните международно признати граници", се казва в изявлението.

Борисов: Не знаем може ли да осъмнем във война (ВИДЕО)

Отбелязва се, че всяко предизвикателство пред европейската сигурност засяга пряко Европейския съюз. "Европейската сигурност е неделима и всяко предизвикателство към европейската система за сигурност засяга сигурността на ЕС и неговите държави-членки", се казва в текста.

В документа се посочва, че Съветът потвърждава отново фокуса на ЕС върху сътрудничеството и координацията със САЩ, НАТО, Украйна и други страни партньори.

Радев: Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо

Освен това в изявлението се подчертава значението на укрепването на капацитета на ЕС и неговите партньори да реагират на кибернетични и хибридни атаки, манипулативна информация и дезинформация.
БГНЕС