/ iStock/Getty Images
За около 760 000 ученици и близо 90 000 служители в сферата на образованието в 1829 основни и средни училища в Сърбия днес започва новата учебна година, съобщава вестник "Данас". 

Тази година за пръв път на училище ще тръгнат 65 000 първокласници. За разлика от предишната година на този 1 септември всички ученици ще започнат да учат в класните стаи по редовен план и програми, независимо от коронавируса, отбелязва вестник "Данас". 

Властите решиха, че носенето на маски в училищата не е задължително и училищата се връщат към обичайния си начин на работа, което включва и възможност за екскурзии през есента.

До 15 октомври се подават заявления за еднократна помощ за ученици в първи и осми клас

Новата учебна година ще започне във всички основни и средни училища в Сърбия с изслушване на държавния химн. Химнът ще може да бъде чут и в детските градини. 

Съюзът на синдикатите  на служителите в образованието обяви, че в първия работен ден от учебната 2022/2023 година учебните часове ще бъдат намалени на 30 минути заради стачка, която синдикатът организира заради материалното положение на работещите в сферата на образованието.  Останалите три синдиката на просветните работници няма да се присъединят към стачката.
БТА