Съпругата на китайски комунистически функционер призна, че е убила бизнесмен
Съпругата на китайски комунистически функционер призна, че е убила бизнесмен / снимка: Reuters

Съпругата на китайския комунистически функционер Бо Силай, Гу Кайлай се призна за виновна в убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд, съобщава в. "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съдебният процес срещу 53-годишната Гу Кайлай ще започне в четвъртък в град Хъфей. Тя признала за убийството, както и за съучастничество в "икономически престъпления", по време на разпити.

Гу и домашен помощник ще бъдат съдени за отравянето на британския бизнесмен Нийл Хейуд, който бил в делови отношения с нея и съпруга й.

Срещу Гу Кайлай е повдигнато само обвинение в предумишлено убийство, а не и в икономически престъпления, под които може да се разбира както получаване на подкуп, така и пране на пари в чужбина, отбелязва вестникът.

Според наблюдатели това може да означава, че властите не планират да дадат ход на наказателно преследване срещу съпруга й Бо Силай, който, както се предполага, продължава да има определена подкрепа в партията.

"Ако срещу Гу Кайлай не бъдат повдигнати обвинения в икономически престъпления, Бо Силай няма да има твърде много проблеми", заявил пред вестника китайски юрист.

Бо Силай беше освободен от лидерския пост на комунистическата партия в Чунцин през март, а през април беше изваден от централното ръководство на партията, след като съпругата му беше заподозряна за убийството на Хейуд, посочва БТА.

Свалянето на 62-годишния Бо Силай предизвика най-големия политически скандал в Китай от години, месеци преди управляващата Комунистическа партия да представи новото си висше ръководство.

Нийл Хейуд беше намерен мъртъв в град Чунцин през ноември 2011 г. Източници, запознати с разследването, заявиха през април, че той бил отровен, след като заплашил да разкрие план на Гу за изнасяне на пари в чужбина.