Световните медии за оправдателната присъда на медиците
Световните медии за оправдателната присъда на медиците / netinfo

Вестник "Ню Йорк таймс" съобщава за оправдателната присъда по делото за клевета срещу българските медици в Либия. В статия, в която припомня развитието на казуса, вестникът отбелязва и връзката с процеса срещу сестрите за заразяване на над 400 деца с ХИВ.

Присъдата бе издадена в момент, когато либийският върховен съд разглежда последното обжалване на смъртните присъди за българките и за палестинския лекар и когато семействата на пострадалите деца преговарят за споразумение с Европейската комисия, което би могло да доведе до помилване на шестимата медици, пише "Ню Йорк таймс".

"Интернешънъл хералд трибюн" помества информацията на Асошиейтед прес за оправдателната присъда. Цитиран е президента Георги Първанов, който определи решението на Районния съд в Триполи като "положителна стъпка и добър знак".

Немскоезичният печат също съобщава за оправдателната присъда по делото за клевета срещу медиците в Либия. В сайта си германския всекидневник "Цайт" извежда в заглавие цитат от думите на адвоката на българските сестри Хари Хараламбиев, според когото след оправдателната присъда може да последва "драматична промяна".

"Цайт" излага накратко хода на другия процес срещу шестимата медици за заразяване на либийски деца с ХИВ и отбелязва, че след издаване и потвърждаване на смъртна присъда за шестимата, сега се очаква решението на последна инстанция от върховния съд на Либия. Всекидневникът добавя, че смъртните присъди за медиците предизвикаха международни критики и доведоха до напрежение в отношенията на Либия с България и с Европейския съюз.

"Надежда за осъдените на смърт медици" е озаглавена статията в електронното издание на германското списание "Шпигел". То също още в началото изтъква думите на Хари Хараламбиев, че вчерашното решение на Районния съд в Триполи може да доведе до положителен обрат в СПИН-делото.

"Шпигел" цитира и изявлението в Триполи на д-р Здравко Георгиев, съпруг на Кристияна Вълчева, който очаква сега вече "истината да победи". Редица медии препечатват информациите за оправдателните присъди по делото за клевета от агенциите ДПА, АПА и Франс прес - австрийският вестник "Стандарт", германският вестник "Кьолнер щат - Анцайгер", сайтът на германската телевизия "Ен 24".