Световни агенции информират за експлозиите в Челопечене
Световни агенции информират за експлозиите в Челопечене / cнимка: Sofia Photo Agency

Серия от силни експлозии избухнаха към 06.30 часа местно време в склад за боеприпаси и бяха чути в цялата столица, предаде АФП, цитирайки официален източник. Експлозиите са станали в цех за барут и складове за боеприпаси на министерството на отбраната в Челопечене, каза по местното "Дарик радио" ген. Златан Стойков, когото АФП цитира. "Всички жители на района са евакуирани", твърди агенцията, позовавайки се на генерала. Той добави, че е трудно да се предвиди дали могат да станат други експлозии. Според говорителката на военното ведомство Диана Янкулова няма данни за жертви, нито за химическо замърсяване.

Агенция Ройтерс също съобщи за инцидента. Серия от силни експлозии станаха в склад за боеприпаси в околностите на София и разтърсиха българската столица, като причиниха паника сред жителите и счупиха прозорци. Все още не е ясно дали при експлозиите има пострадали и сериозни щети, добави агенцията. Тя цитира съобщение на МО, че охранители в четирите склада на комплекса са били евакуирани. Ройтерс отразява и съобщенията на министерството на бедствията и авариите. „Експлозиите разтърсиха жилищни сгради и бяха счупени прозорци в източните райони на София, съобщиха очевидци. Хората тичаха в паника по улиците. „Къщата се тресеше, мислех, че е земетресение“, съобщи пред националното радио ужасена жена, която живее в Челопечене. Властите призоваха хората да останат по домовете си. „Нашата проверка показа, че няма замърсяване на въздуха и не е необходима масова евакуация“, цитира Ройтерс Валери Младенов от Гражданска защита в София.

В същия дух са и информациите на испанската агенция ЕФЕ. Тя споменава за трима ранени и за големи материални щети на жилища и други сгради в околността. Агенцията цитира и съобщенията за съсредоточаване на сили на "Гражданска защита" и на линейки в зоната на инцидента, както и за увеличаване на нивата на въглероден диоксид във въздуха над източните райони на София.

Подобни информации предадоха и руските агенции ИТАР-ТАСС и Интерфакс.