Строс-Кан съди няколко френски издания и съветник на Саркози
Строс-Кан съди няколко френски издания и съветник на Саркози / снимка: Reuters, архив

Доминик Строс-Кан и съпругата му Ан Сенклер съдят няколко френски издания и съветника на президента Никола Саркози Анри Гено заради твърдения по техен адрес, предадоха световните агенции.

Адвокатите, които представляват интересите на Строс-Кан и Сенклер, уточниха, че са подали съдебни искове срещу вестниците "Фигаро" и "Нувел обсерватьор", списанията "Пари мач" и "Ве Ес Де", както и срещу Анри Гено. Нашите клиенти "не искат да ограничават свободата на изразяване на идеи и на разпространяване на информация, но те не искат и да приемат тяхната лична неприкосновеност да бъде използвана и нарушавана по чисто комерсиални подбуди", подчертаха те в изявление.

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) бе смятан за фаворит за президентските избори във Франция догодина, на които се очакваше неговата кандидатура да бъде издигната от основната опозиционна сила - социалистическата партия, отбелязва БТА. През май тази година обаче той бе арестуван в Ню Йорк за сексуално посегателство срещу камериерка в хотел - обвинение, по което впоследствие бе оправдан.

Строс-Кан бе освободен и се завърна във Франция, но кандидатурата му за президент бе провалена.