Стрелба и ранени в Северно Косово
Стрелба и ранени в Северно Косово / снимка: Reuters

След акцията на Кейфор за премахване на барикадите, поставени от косовските сърби в Северно Косово, в района на Рударе, на границата между Сърбия и Косово, най-малко петима сърби и един войник от международните сили са ранени.

Кейфор употреби гумени куршуми и сързотворен газ срещу защитниците на барикадите, а хеликоптери контролираха обстановката. Според представителя на местната власт на косовските сърби Красимир Пантич, числото на ранените се увеличава, но силите на НАТО не позволяват на лекарите да стигнат до пострадалите.

В официално съобщение Кейфор каза, че целта е премахването на барикадите от контролните пунктове и зоните за сигурност, които пречат на свободното преминаване на международните сили и организации, както и на всички косовски граждани.

Сръбски медии твърдят, че Кейфор е блокирал мобилните оператори в района, като са поставени заглушители. Сръбският министър за Косово Горан Богданович призова Кейфор да не използва сила, а сърбите да останат спокойни и никой да не прави рисковани ходове, защото обстановката е взривоопасна и спиралата на насилието може да ескалира.

Междувременно започнаха преговори между лидери на косовските сърби и Кейфор за преодоляване на новото напрежение в Северно Косово.