Страните от АТИС остават разделени за борбата срещу климатичните промени
Страните от АТИС остават разделени за борбата срещу климатичните промени / снимка: BGNES

Страните от организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) остават дълбоко разделени за борбата с климатичните промени. Това заяви японски участник в провеждащата се в Сидни среща на АТИС на ниво министри, предаде Франс прес.

Част от страните остават против включването на конкретни цели за намаляване на емисиите на парникови газове в заключителната декларация на предстоящата в края на седмица среща на върха на организацията. Те не са приели аргумента на австралийския министър на външните работи Александър Даунър, че записаните като числа цели няма да бъдат обвързващи. В проекта за заключителна декларация пише, че въпросът е от жизненоважно значение за АТИС.

Австралия предвижда да направи от глобалното затопляне една от главните теми на предстоящата среща на върха на организацията. Премиерът Джон Хауард заяви миналата седмица, че на форума няма да бъдат приети никакви задължителни цели за намаляване на емисиите на парникови газове.

АТИС включва някои от страните най-големи замърсители на планетата като Съединените щати и Китай. Заедно със САЩ Австралия, която е голям износител на въглища, отказва да ратифицира Протокола от Киото - основният международен договор за опазване на околната среда, чието действие изтича през 2012 г.

Поддържана от Вашингтон, Канбера се обявява за възприемане на нов подход след Киото, който да изисква повече усилия от страни като Китай. Тази позиция обаче среща съпротивата на развиващите се държави.

Министрите на външните работи и на търговията от АТИС призоваха за премахване на бариерите в регионалния обмен на стоки и услуги и за изваждане от задънената улица на преговорите от цикъла Доха за либерализиране на международната търговия под егидата на Световната търговска организация (СТО), предаде ИТАР-ТАСС. Присъстващият на срещата в Сидни генерален директор на СТО Паскал Лами неофициално се обяви преговорите да бъдат замразени или прекратени до избирането на нов президент на САЩ, ако не приключат до края на тази година.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс отрече Ирак да отвлича вниманието на страната й от важни въпроси в Азия. Напротив, имаме изключително големи интереси и силни връзки в региона, отбеляза в Сидни Райс, цитирана от Асошиейтед прес.

В кулоарите на срещата на АТИС на равнище министри американският държавен секретар ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров възможността за провеждане на разговори в Сидни между президентите Джордж Буш и Владимир Путин. Лавров и Райс ще дискутират и руско-американското сътрудничество.

Австралийският премиер Джон Хауард и китайският държавен ръководител Ху Цзинтао съобщиха, че страните им ще провеждат ежегодни срещи по въпросите на сигурността. Асошиейтед прес определя това като знак за сериозното засилване на двустранните отношения.