Страната ни има техническа готовност за Шенгенската система на ЕС
Страната ни има техническа готовност за Шенгенската система на ЕС / netinfo
Шенгенското пространство в Европейския съюз се разширява с новоприетите в съюза през 2004 г. девет страни, но без Кипър, стана ясно след днешния ден от работата на Съвета по вътрешни работи и правосъдие, който ще заседава и утре.

В тази среща на Съвета България е представена от заместник-министрите на правосъдието Ана Караиванова и на вътрешните работи Румен Андреев. България и Румъния, са си поставили за цел да станат част от това пространство в началото на 2011 г. Страната ни ще има техническа готовност да се присъедини към Шенгенската система за охрана на външните граници още през 2009 г., а времето до 2011 г. ще бъде използвано за покриване на други критерии.

40 милиона евро са отпуснати на страната ни за дейности по охрана на български външни граници, които вече са и външни граници на Европейския съюз, както и в подкрепа на платежния баланс. От специален фонд на Европейския съюз за обратно връщане на нелегално пребиваващи емигранти от трети страни в държави от съюза от началото на идната година, на България ще бъдат отпуснати 500 хиляди евро.