Страх в Гърция след разстрела на членове на „Златна зора”
Страх в Гърция след разстрела на членове на „Златна зора” / снимка: БГНЕС, архив

Убийството на двама членове на крайнодясната партия „Златна зора” снощи в Атина шокира гърците и предизвика опасения, че затъналата в криза Гърция може да попадне в омагьосан кръг от насилие.

Полицията съобщи, че антитерористичните служби разследват дали снощното убийство пред офис на „Златна зора” в Атина не е ответен удар след фаталния побой над рапъра антифашист Павлос Фисас, нанесен му от поддръжник на "Златна зора" през септември.

Смъртта на Фисас предизвика протести в цяла Гърция и санкции, наложени от правителството срещу „Златна зора”, която е призната за неонацистка и обвинявана за редица нападения срещу имигранти. „Не можем да допуснем този кръг от насилие да продължи. Това трябва да спре”, каза пред местен телевизионен канал Макис Воридис, депутат от партия Нова демокрация на премиера Андонис Самарас.

„Дванайсет куршума срещу демокрацията” писа на първата си страница в. „Та неа” по повод убийството, като посочи, че хладнокръвното двойно убийство е груба провокация срещу стабилността, допълва vesti.bg.

Двамата привърженици да „Златна зора” (на 22 и 27 години) бяха застреляни на оживена улица вчера вечерта. Трети човек бе сериозно ранен в гърдите и корема и според лекарите казват още е в критично състояние. Свидетели посочват, че двамата нападатели са слезли от мотоциклет и са стрелял от упор в жертвите. На местопрестъплението са намерени 12 гилзи от 9-милиметрово оръжие. Досега никой не е поел отговорността за нападението.

„Мишената, мястото и времето на нападението са символични. Актът е имал публика и този, който стои зад него, е успял да предаде посланието, което е искал”, коментира Мари Босис, професор по международна сигурност в университета в Пирея.

„Златна зора”, третата по популярност политическа сила в Гърция, призова гърците да се присъединят към възпоменателната служба пред техния офис в квартал Нео Ираклио тази вечер. Техни привърженици вече започнаха да се събират и да полагат цветя на лобното място на убитите.