Стотици са жертвите на бедствията в Азия
Стотици са жертвите на бедствията в Азия / netinfo

Най-малко 214 души са загинали, а 80 са изчезнали заради наводненията в Северна Корея по данни на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, цитирани от Франс прес. Наводненията, причинени от дъждовете в страната през последната седмица, са най-тежките от десетилетия насам.

Силните наводнения от началото на август в източния индийски щат Бихар са довели до смъртта на почти 300 души, предаде ИТАР-ТАСС. През последното денонощие се е усложнила ситуацията в столицата на щата град Патна с население над 1,8 милиона души. Обширни райони са залети от придошлата река Ганг. Хеликоптери на индийските военновъздушни сили снабдяват пострадалите райони с хранителни продукти, медикаменти и предмети от първа необходимост, но силният дъжд затруднява операцията. Заложници на стихията в щата са станали над 15 милиона души.

Повредени и отнесени от водните потоци са над 500 000 жилища. Щетите за реколтата и посевите се оценяват на десетки милиони рупии. Според специалистите не се очаква подобрение на ситуацията в близките дни. Заради обилните дъждове нивото на водата във всички реки се покачва.

В същото време в Япония починаха четирима души заради рекордни горещини. В страната беше регистрирана най-високата температура от 1933 г. насам - 40,9 градуса, предаде ДПА. Рекордната температура беше регистрирана днес в село в централната префектура Гифу. Предишният температурен рекорд датираше от 1933 г. Тогава в префектура Ямагата температурата е достигнала 40,8 градуса. Най-малко 13 души са починали от началото на седмицата в Япония заради горещата вълна, допълва Франс прес. Повечето са възрастни хора. Стотици други са потърсили медицинска помощ заради жегата.