/ Gulliver/Getty Images
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че хуманитарните коридори представляват "абсолютния минимум" от това, от което Украйна се нуждае в момента и призова Русия да изтегли силите си и да се ангажира в дипломатическите усилия в дух на добра воля, съобщи Ройтерс.

Разговорите между руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитро Кулеба в Анталия вчера не показаха видим напредък към прекратяване на огъня, а конфликтът навлезе в третата си седмица.

В разговор с Ройтерс в рамките на форум в Анталия Столтенберг заяви, че разговорите между враждуващите страни са били важни, но добави, че всяко реално решение зависи от изтеглянето на войските на Русия.

"Продължавам да смятам, че е важно да работим усилено за политическо, дипломатическо решение", каза Столтенберг. Абсолютният минимум е да се създадат хуманитарни коридори, чрез които хората да могат могат да излизат и да влиза хуманитарна помощ."

Шефът на НАТО заяви, че реториката на руския президент Владимир Путин, свързана с ядрените оръжия, е "опасна" и "безразсъдна", и отново подчерта, че НАТО няма да изпрати войски или самолети в Украйна, въпреки многократните призиви от страна на украински официални представители.

Столтенберг заяви, че разбира "отчаяната ситуация", но разполагането на войници или налагането на забранена за полети зона над Украйна "най-вероятно ... ще ескалира конфликта до пълномащабна война между НАТО и Русия".
 
БТА