Украйна трябва сама да реши при какви условия би била склонна да преговаря с Русия за прекратяване на войната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и предупреди, че силата на Москва не бива да бъде подценявана въпреки успехите на Киев в последно време на бойното поле, предаде Ройтерс.

"Не бива да правим грешката да подценяваме Русия. Въоръжените ѝ сили все още разполагат със значителни възможности, включително с голям брой войници", каза той на обща пресконференция в Хага с представители на нидерландското правителство.

Зеленски от Херсон: Готови сме за мир

"Предстоящите месеци ще бъдат трудни. Целта на Путин е да остави тази зима Украйна на тъмно и студено. Затова трябва да издържим докрай."

Столтенберг повтори изразеното от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в края на миналата седмица становище, че единствено и само Украйна може да решава кога и как да преговаря с Русия за прекратяване на войната.

"Украйна плаща най-голямата цена в човешки жертви и разрушения. Какви условия би приела за приемливи за нея, зависи единствено и само от Украйна", каза генералният секретар на алианса.

Зеленски: В освободените райони са открити над 400 руски военни престъпления

Той добави, че това, което ще се случва на масата на преговорите, е функция от положението на бойното поле. "Това, което ние трябва да направим, е да подкрепяме Киев, за да може при евентуални преговори Украйна да ги води от максимално изгодни за нея изходни позиции и да надделее в тях като независима и суверенна европейска страна", каза Столтенберг.

Той посети днес Нидерландия, където се срещна с министрите на външните работи и отбраната - Вопке Хукстра и Кайса Олонгрен.  
 
БТА