Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че следователите са разкрили над 400 руски военни престъпления и са намерили тела на военнослужещи и цивилни в освободените от руската окупация райони на Херсонска област, съобщиха световните агенции.

"Следователите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления. Открити са тела на загинали цивилни и военнослужещи", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от Ройтерс.

"Стабилизация и възстановяване на законността" са постигнати в 226 населени места с повече от 100 000 жители, отбеляза той.

Продължават арестите на руски войници и наемници, добави президентът.

Зеленски заяви, че сраженията в Донецката област в Източна Украйна са толкова интензивни, колкото и през последните дни, като руските атаки не са спирали. Украинската отбрана е на най-високо равнище и няма да ги пропусне, обеща той.

"Всички ние усещаме, че победата ни наближава", каза Зеленски във видеопосланието си, цитирано от ДПА. "Винаги има хора, които се борят и работят за нашата победа", подчерта той, като благодари на войниците, лекарите и дипломатите за денонощната им работа в Украйна, откакто Русия започна войната срещу съседката си преди повече от осем месеца и половина.

Миналата седмица украинската армия отбеляза голям успех: След успешни контраатаки руснаците в южната област Херсон се изтеглиха от едноименната регионална столица и други градове на десния или западния бряг на голямата река Днепър. Украинското военно командване в южната част на страната съобщава, че силите на Киев наскоро са си върнали общо 179 населени места.

През последните няколко дни е освободен район с площ около 4500 кв. км на северозапад от р. Днепър, съобщи в неделя украинската агенция УНИАН, позовавайки се на местните военни.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи за малък успех в източноукраинската Донецка област. Руските войници са превзели село Майорск, съобщи говорителят на министерството Игор Конашенков. Засега няма потвърждение от украинска страна.
БТА