Украинският президент Володимир Зеленски посети Херсон и говори пред намиращи се там войници, броени дни след като руските сили се изтеглиха от южния украински град, предаде Ройтерс.

Украинското контранастъпление, което принуди руските сили да се изтеглят от Херсон миналата седмица, е един от най-големите военни успехи на Украйна, откакто Русия нахлу на украинска територия през февруари, отбелязва Ройтерс.

"Продължаваме напред", каза Зеленски на войниците, строени на централния площад на Херсон.

"Готови сме за мир, мир за цялата ни страна", изтъкна украинският лидер.

Зеленски изрази благодарността си към НАТО и към останалите съюзници на Украйна за помощта, която оказват в конфликта с Русия.

На площада в Херсон се събраха и цивилни, сред които имаше родители с деца. Част от тях развяваха украински знамена, а други се бяха загърнали с националните флагове.

"Истински щастлив съм, можете да видите по реакцията на хората, че не става дума за нещо режисирано", каза още Зеленски.

"Хората чакаха украинската армия, нашите войници, всички нас", изтъкна президентът.

В отговор на въпрос накъде може да продължат настъплението си украинските войници, Зеленски отвърна: "Не към Москва... Не ни интересуват териториите на друга държава".

Украинският президент подчерта, че е било важно да посети Херсон, за да демонстрира подкрепата си за местните жители, които в продължение на осем месеца са били под руска окупационна власт.

Минути преди Зеленски да пристигне в Херсон в центъра на града се чу звук от обстрел. След като украинският лидер завърши речта си, над града прозвуча ехо от артилерийска стрелба.

По данни на очевидци президентът е прекарал в Херсон около 30 минути.

Херсон е територия на Руската федерация, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във връзка с посещението на Зеленски. 
БТА