/ БГНЕС
НАТО помага на ЕС в борбата срещу заплахите в киберпространството по време на изборите за Европейски парламент. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю, публикувано в днешния брой на германския в. "Велт ам зонтаг", предаде ТАСС.

Европейските избори и Европейският парламент в ключови числа

"Експертна група от НАТО преди няколко седмици се срещна със специалисти от ЕС, за да обсъдят конкретни мерки по противодействие на киберзаплахите и дезинформацията в навечерието на изборите за Европейски парламент", посочва Столтенберг. Той отбелязва, че НАТО и ЕС постоянно обменят информации за вредоносни програми и кибератаки.

Генералният секретар на НАТО казва също, че алиансът е успял да не допусне разпространение на присъствието в интернет на терористичната групировка "Ислямска държава". "По този начин ние отслабихме нейните възможности да набира нови членове, да извършва банкови преводи и да поддържа контакти", подчертава Столтенберг.

В интервюто той отбелязва също, че Русия "целенасочено се намесва в живота на демокрациите, разпространявайки лъжлива информация и извършвайки кибератаки". "Това става най-вече по време на избори", подчертава Столтенберг.
БТА