СС на ООН не се споразумяха да осъдят изявление на Ахманидеджад за Израел
СС на ООН не се споразумяха да осъдят изявление на Ахманидеджад за Израел / netinfo

Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да се споразумеят по предложена от Франция проектодекларация, с която да осъдят изявлението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че "обратното броене за унищожаването на Израел е започнало", предаде Франс прес.

Посланикът на САЩ в ООН Залмай Халилзад каза, че някои от членовете на Съвета имат резерври текста. Той обаче изрази надежда, че в следващите дни ще бъде постигнато съгласие.

Миналата седмица френският посланик Жан-Марк дьо Ла Саблиер заяви пред журналисти, че текстът, осъждащ неприемливите думи на Ахмадинеджад, има подкрепата на много голямо мнозинство от членовете на Съвета.

За разлика от резолюциите, декларациите на Съвета, които нямат задължителен характер, трябва да бъдат приемани с единодушие от 15-те членове.

В текста, предложен от Франция, се казва, че членовете на Съвета енергично осъждат думите на Махмуд Ахмадинеджад, че Израел ще бъде унищожен.

На 3 юни той заяви: "Обратното броене за унищожаването на ционисткия режим започна. То е в ръцете на ливанския и палестинския народ. Скоро ще станем свидетели на унищожаването на ционисткия режим, ако Бог пожелае".