СС на ООН изрази загриженост заради насилието в Мианма
СС на ООН изрази загриженост заради насилието в Мианма / netinfo

Съветът за сигурност на ООН призова управляващата военна хунта в Мианма да прояви сдържаност по отношение на мирните протести в страната и изрази загриженост заради насилието срещу демонстрантите, предадоха осведомителните агенции.

На извънредно заседание членовете на Съвета изразиха подкрепата си за решението на генералния секретар на ООН Бин Ки-мун да изпрати своя специален пратеник Ибрахим Гамбари в Мианма и настояха управляващите в азиатската държава да му позволят възможно най-скоро да посети страната. Заради възраженията на Китай обаче Съветът не излезе с официална декларация, осъждаща действията на хунтата.

Членовете на Съвета за сигурност изразиха загриженост заради ситуацията и настояха правителството в Бирма да прояви сдържаност, се казва в кратко изявление за медиите, прочетено пред репортери от френския постоянен представител Жан-Морис Рипер.

Съединените щати и Европейският съюз поискаха Съветът да обмисли санкции срещу Мианма заради репресиите срещу протестиращите през последните дни. Пекин се обяви против наказателни мерки. Смятаме, че санкциите няма да помогнат за успокояване на ситуацията там, заяви постоянният представител на Китай в ООН Ван Гуаня.