Сръбските националисти започват предизборна кампания в Косово
Сръбските националисти започват предизборна кампания в Косово / cнимка: БГНЕС

Със събрание в Грачаница крайните сръбски националисти дадоха днес старта на предизборната си кампания за предсрочните избори на 11 май в Сърбия, предаде АФП.

Изборите са добра възможност да се гласува за хората, които заявяват: „Ние няма да отстъпим Косово“, заяви водачът на Радикалната партия Томислав Николич пред няколко хиляди сърби в Грачаница. Той ръководи Сръбската радикална партия в отсъствието на нейния председател Воислав Шешел, който е подсъдим за военни престъпления пред Международния трибунал за бившата Югославия в Хага.

Николич уточни, че неговата партия няма да преговаря с международната общност, докато тя не се откаже от независимо Косово. Събирането, за което бяха взети строги мерки за сигурност, премина без инциденти. Полицията и натовската сила КейФОР бяха изпратили значителни сили в Грачаница и бяха поставили контролни постове на входовете на анклава.

Белград възнамерява да организира в Косово освен парламентарни и общински и регионални избори на 11 май, изхождайки от позицията си, че Косово е неделима част от Сърбия. Мисията на ООН в Косово още не се е произнесла по въпроса.